vrijdag 11 september 2015

Verschillende stijlen plafondlampen

Sfeer voor het plafond
Verlichting is een belangrijke sfeermaker in huis, of misschien wel de belangrijkste. De tijd van licht met een eenvoudig lampje boven de eettafel is echt voorbij. Plafondlampen zijn op het moment echte designstukken en er is voldoende keuze in ontwerp en functionaliteit. Van strakke, minimalistisch ontworpen plafonnieres tot een stoere, grote industriële lamp waarmee je een flink statement in je interieur maakt. De nieuwste trends en de ontwikkelingen op het gebied van ledverlichting hebben de variëteit aan stijlen een flinke boost gekregen. Laat je inspireren!

Bepaal je sfeer
In je interieur wil je licht dat bij je past. En de voorkeur naar licht kan soms flink wisselen. Je hebt de ene keer meer behoefte naar goed, helder licht bij je plafond omdat je aan het werk bent, en ‘s avonds wil je juist warme zachte sfeer in de kamer met misschien wel wat kleur. Tegenwoordig zijn bij de moderne plafondlampen de lichtsterkte, kleur en variatie makkelijk te regelen doordat er steeds meer ledverlichting wordt toegepast. Doordat ledlampen erg klein kunnen zijn hebben ontwerpers de mogelijkheid gekregen om een lamp in de meest spectaculaire vormen en kleuren te ontwerpen. Van minimalistische, nauwelijks opvallende, plafonnieres tot zelfs adembenemende kroonluchters met gedraaide spiralen.

Plafonnieres
Bij het kiezen van verlichting denk je misschien niet meteen aan plafonnieres. Toch zijn deze lampen de ideale manier om een ruimte, waar vooral in de hoogte weinig ruimte is, goed licht te geven. Er zijn veel mogelijkheden om direct de sfeer te creëren die bij je past; bijvoorbeeld het gebruik van ingebouwde spots, matglaze of een strak vormgegeven bollamp, klassieke veelarmige kroonluchters, plafonnieres van mozaïek of een vintage lamp met geslepen glas. Vaak geeft één plafondlamp wel genoeg licht al kun je ook ruimte en sfeer creëren door bijvoorbeeld een paar lampen achter elkaar op te hangen.

Denk ook eens aan spots voor het plafond. Doordat je ze kunt stellen en richten kan je wanden heel specifiek uitlichten en dat geeft een heel warm effect. Plafonnieres zijn ook erg geschikt in de woonkamer en slaapkamer. Ze zijn praktisch, verspreiden het licht en geven in combinatie met andere lampen direct sfeer in huis.

Retro en vintage 
Plafondlampen in de retro- of vintage stijl zijn tegenwoordig helemaal de trend in een eigentijds interieur. Wie kent ze niet, de grote bruinkleurige perspex bollampen en de strakke aluminium hanglampen van de jaren zestig en zeventig? Of denk eens aan een glazen lamp van de Amsterdamse firma Raak. Met retrolampen kan je flink spelen met kleur en licht en ze geven gegarandeerd een warme uitstraling aan je kamer. Ze passen vanwege hun tijdloze designs perfect in een modern strakke interieur.

Nieuwe retroverlichting
Het is geweldig als je een echte retro of vintage lamp op de kop kan tikken. Gelukkig hoef je niet meer de kringloopwinkel binnen te stappen om een zo’n oude lamp te zoeken. In de nieuwste designs van plafondlampen, bijvoorbeeld van Philips, is de retro en vintage look helemaal geïntegreerd. Vooral ontwerpen van bekende Scandinavische designers uit de jaren ’70 zoals Poul Henningsen, Lisa Johansson-Pape en Fog & Morup, zijn een belangrijke inspiratiebron. Ze worden nu vertaald in plafondlampen met strakke ontwerpen en gestileerde lijnen die het licht breed, gericht en laten stralen. Eenvoudig, functioneel en tijdloos mooi.

Industriële lampen
Ben je wel fan van vintage maar dan meer in de zin van stoer en robuust, dan passen grote industriële hanglampen meer bij je interieur. Met schroeven, bouten, moeren en koperkleurige armaturen in het zicht lijkt het alsof ze rechtstreeks van een oude fabriek of mijn zijn gehaald. De vaak grote kappen zorgen voor een goed, praktisch licht. Er zijn veel lampenmerken die lampen in de industriële stijl in hun collectie hebben en waar je gerust de nieuwste energiezuinige lampen in kunt schroeven. En wil je echt een statement maken, hang er dan meerdere boven je tafel.

Strak functioneel design
Toch liever de moderne kant op? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij de prachtige Artimede lamp. Dit merk bewijst dat praktisch ook heel goed kan samengaan met modern design. Zo kunnen plafondlampen van de Tolomeo serie middels hun beweegbare (knik) armen in vrijwel elke hoek worden gericht, en zijn daardoor ook makkelijk in hoogte verstelbaar. Ze zijn erg praktisch in gebruik en dankzij hun strakke industriële design zeer geliefd op werkplekken in kantoren. Maar thuis, boven de eettafel misstaan deze plafondlampen ook zeker niet.

Ben je er nog niet uit? Oriënteer je dan eerst goed op de ruimte thuis waar je je lamp voor wilt kopen. Kijk waar overdag en 's avonds het licht vandaan komt en bepaal waar je licht wilt hebben en hoe je dat wilt gebruiken. Combineer dat met de stijl die je in huis wilt brengen en laat je vervolgens inspireren door het grote aanbod aan lampen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten