maandag 23 november 2015

Kortsluiting

Het gevaar van een kortsluiting in uw woning

U hoopt vanzelfsprekend dat het u nooit overkomt: een brand in uw woning. Toch kan een brand al snel ontstaan, zonder dat u dit direct doorheeft. Een van de grootste bronnen van een brand in woningen, is een kortsluiting in uw huis. Naast het feit dat een kortsluiting een brand kan veroorzaken, zorgt een kortsluiting in veel gevallen tevens voor een stroomstoring. Het gebruik van elektrische apparaten als de televisie, uw computer of kookgerei is hierdoor niet langer mogelijk. Reden genoeg om de kans op een kortsluiting in huis zo goed mogelijk te minimaliseren! In dit artikel leggen we u uit hoe een kortsluiting ontstaat en wat u ertegen kunt doen.

Ontstaan van een kortsluiting

Het ontstaan van een kortsluiting is vrij simpel te beschrijven. Bij een kortsluiting loopt de stroom rechtstreeks van de ene pool binnen een apparaat naar de andere, waarbij een gigantische hoeveelheid energie vrijkomt. Die energie zorgt ervoor dat er een stroomstoring in uw woning zal ontstaan, doordat de bijbehorende stop in uw meterkast zal springen. Het vervangen van de stop heeft in dit geval niet direct zin, omdat er opnieuw een grote hoeveelheid stroom zal ontstaan. Dit is echter niet het enige effect een kortsluiting. Bij de kortsluiting komt door de hoeveelheid energie namelijk ook veel warmte vrij, waardoor de elektriciteitskabels kunnen versmelten. Zodra de binnenste delen van verschillende elektriciteitskabels tegen elkaar aan komen, kan er in het ergste geval een brand in uw woning ontstaan.

Een kortsluiting voorkomen


Om een kortsluiting te voorkomen is het voornamelijk van belang om uw elektrische apparaten eens per zoveel tijd te laten keuren of vervangen. Vaak vormt een oud elektrisch apparaat namelijk de bron van een kortsluiting. U kunt hierbij de hulp van een elektricien inschakelen om het elektriciteitsnetwerk in uw woning na te lopen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten